Veelgestelde vragen

U heeft een vraag over radiatoren, CV-ketels of thermostaten. Of over het bestelproces? Grote kans dat uw vraag tussen de veelgestelde vragen staat. Als u op de vraag klikt, krijgt u de bijbehorende antwoorden te zien.

Contact

Staat uw vraag er niet tussen? u kunt gerust contact met ons opnemen om uw vraag te stellen gratis contact met ons opnemen. Onze ervaren medewerkers weten veel van verwarmingsinstallaties en helpen u graag de juiste keuzes te maken.

Algemeen

Bij een standaard paneelradiator werkt het opwamproces op de volgende manier:

Met de thermostaat wordt bepaald hoe hoog de temperatuur in de ruimte moet zijn. De thermostaat communiceert met de CV ketel. De CV ketel warmt het water op en voert het water via de CV buizen naar de radiator. De panelen van de radiator worden gevuld met warm water. Deze geven warmte af aan de convectoren die zich aan de binnenzijde van de radiator bevinden. De lucht stoomt langs de radiatoren en stijgt op. De warme lucht verpreidt zich door de ruimte, waardoor de gewenste temperatuur bereikt wordt. De thermostaat geeft weer een seintje naar de CV ketel als de temperatuur zakt.

Meer informatie over de werking van radiatoren.

Een paneelradiator is een radiator die bestaat uit minimaal 1 paneel en een convector. Daarom wordt een paneelradiator altijd met een typenummer met 2 cijfers, zoals type 22 en type 33. Het eerste cijfer is gelijk aan het aantal panelen en het tweede cijfer aan het aantal convectoren. Hieronder een voorbeeld van een type 22 radiator.

Onderdelen radiator

Het paneel wordt gevuld met warm water. Dit paneel warmt de convector op. De convector warmt de lucht op die vervolgens zijn weg door de ruimte zoekt.

Uitgebreide uitleg over radiatoren.

Dit kunt u gemakkelijk uitrekenen met de capaciteitsberekening. Als u dit gedaan heeft kunt u de radiator selecteren die past bij het benodigde vermogen.

De aansluitingen zijn in eerste instantie bedoeld voor de aanvoer van warm water en de afvoer van afgekoeld water. De meester radiatoren hebben 4 aansluitingen er zijn ook radiatoren met meer dan 4 aansluitingen. Bijvoorbeeld radiatoren met een onderaansluiting. Dit zorgt ervoor dat je de CV buizen om meerdere manieren aan kunt sluiten op de radiator. Afhankelijk waar de leidingen vandaan komen.

Op de aansluitingen die niet gebruikt worden wordt vaak een ontluchter, een aftapper of een blindstop geplaatst.


Radiatoren aansluiten

Een radiator aansluiten is niet moeilijk. Als je het benodigde aansluitmateriaal in huis hebt kun je de meeste radiatoren in 10 stappen aansluiten. De stappen om een radiator aan te sluiten zijn hieronder weergegeven.

 1. Bevestig de beugels aan de muur. Houd aan de onderkant ten minste 10 cm vrij voor een goede luchtcirculatie.
 2. Hang de radiator in de beugels. Stel het ontluchtingsventiel moet zo in dat dit op het hoogste punt zit.
 3. Bevestig de ontluchtingskraan.
 4. Bevestig de radiatorkraan en de afvoerverbinding op de radiator.
 5. Maak een aftakking van de CV leiding naar de radiator. Bevestig deze leidingen radiatorbeugels aan de muur (bij kunststof cv buizen is dit niet nodig). De maximale afstand tussen de beugels is 1,2 meter.
 6. Bevestig met behulp van knelfittingen de aanvoerleiding (leiding met warm water) en afvoer aan de verwarming. Draai de moer stevig vast en plaats de knelring over de leiding.
 7. Vul het systeem met water.
 8. Sluit de watertoevoer zodra de ketel een drukmeter van 1,5 tot 2 bar aangeeft.
 9. Ontlucht nu de radiatoren.
 10. Als de drukmeter nu minder dan 1,5 tot 2 bar aangeeft, dient u de radiator nog een keer bij te vullen en het systeem te ontluchten.

Al het benodigde aansluitmateriaal voor radiatoren vindt u in deze webshop.

Het is vrij normaal dat het onderste deel van de radiator koeler is dan het bovenste deel. Als de kamertempratuur op peil is dan wordt er namelijk geen warm water meer uit de CV ketel toegevoerd. Het water dat in de radiator zit koelt langzaam af en koud water zakt als eerst naar onde. Hierdoor kan de radiato aan de onderzijde koeler zijn.

Als de bovenzijde koeler is dan de onderzijde dan is er wat anders aan de hand. Het is dan waarschijnlijk dat er lucht in de radiator zit. Het is dan nodig om de radiator te ontluchten  Door de loop van de tijd kan er lucht in de installatie terecht komen. Deze lucht zit altijd bovenin de radiator, waardoor het bovenste gedeelte van de radiator koud blijft. Om dit probleem op te lossen dient u de radiator te ontluchten:

 • Laat de radiator 10 minuten opwarmen door de temperatuur op de thermostaat hoog te zetten en de radiator open te draaien. 
 • Zet na de 10 minuten de CV ketel uit. Haal hiervoor de stekker uit het stopcontact.
 • Open met een ontluchtingssleutel het ontluchtingsventiel van de radiator.
 • Laat het lucht uit de radiator ontsnappen totdat er water uit de radiator stroomt.
 • Draai het ontluchtingsventiel weer dicht en zet de CV ketel aan.
 • Controleer de druk van de CV ketel. Deze ligt normaal tussen de 1,5 en 2 bar.

Merken

CV winkel verkoopt enkel radiatoren en CV ketels van gerenomeerde A-merken:

CV ketels: Nefit
Horizontale radiatoren: Thermrad, Henrad, Brugman
Verticale radiatoren: Vasco, Thermrad, Henrad
Badkamer radiatoren: Thermrad, Zehnder, Vasco en Veraline